Jordan Peterson: 12 Elämänohjetta

Maailmalla tunnetun psykologi, tohtori Jordan B. Petersonin kirjoittama tietokirja 12 elämänohjetta käsittelee elämää ja sitä, miten sitä tulisi käsitellä jos haluaa tavoitella aitoa onnellisuutta.
jordan-peterson-12-elämänohjetta.

Mistä 12 elämänohjetta -kirja kertoo?

Tämän ajan poliittisen korrektiuden ja moraalisen relativismin täyttämässä ajan hengessä tohtori Peterson kehottaa ihmisiä "seisomaan suorassa hartiat taaksepäin".

Toisin sanoen hän haluaa ihmisten pääsevän ulos mukavuusalueiltaan sen sijaan, että he piiloutuisivat muurin taakse, jonka muut, jotka eivät ole samaa mieltä siitä, mihin sinä uskot, ovat tehneet heille.

Peterson jakaa kirjassaan 12 elämänohjetta, joista hän on ottanut inspiraatiota stoalaisuudesta.

Kirja on luettavissa Nextoryn äänikirjapalvelussa.

Jordan Petersonin 12 elämänohjetta

 1. Seiso suorassa, hartiat taaksepäin suunnattuna.
 2. Kohtele itseäsi kuten kohtelisit jotakuta, jonka auttamisesta olet vastuussa.
 3. Ystävysty sellaisten ihmisten kanssa, jotka haluavat sinulle parasta.
 4. Vertaile itseäsi siihen, kuka olit eilen, älä siihen, kuka joku muu on tänään.
 5. Älä anna lastesi tehdä mitään, mikä saa sinut inhoamaan heitä.
 6. Laita kotisi täydelliseen järjestykseen ennen kuin arvostelet maailmaa.
 7. Tavoittele sitä, mikä on mielekästä (ei sitä, mikä on tarkoituksenmukaista).
 8. Kerro totuus - tai älä ainakaan valehtele.
 9. Oleta, että kuuntelemasi henkilö saattaa tietää jotain, mitä sinä et tiedä.
 10. Ole tarkka puheessasi.
 11. Älä häiritse lapsia, kun he rullalautailevat.
 12. Silitä kissaa, kun kohtaat sellaisen kadulla.

Nämä säännöt perustuvat kreikkalaisten stoalaisten ja kristillisen hyve-etiikan antiikin aikaisiin ajatuksiin, vaikka Peterson ei nimenomaisesti nimeä tai siteeraa niitä.

Kirja on kirjoitettu helppolukuiseen self-help tyyliin, jossa tukeudutaan evoluutiobiologian ja psykologian analogioihin, jotta ajatus siitä, että elämä on rankkaa, mutta sen arvoista, saadaan perille.

Peterson väittää, että ihmisten ei ole väärin tuntea huolta omasta hyvinvoinnistaan, vaan heidän pitäisi pikemminkin oppia vastaamaan näihin pelkoihin rakentavasti.

Vertauskuva hummereista

Kirjailija esittää vertauksen hummereista, jonka mukaan hummerit elävät hierarkiassa, jota kutsutaan järjestykseksi.

Korkeimmalle sijoittunut hummeri voi voittaa minkä tahansa muun hummerin, jos se kohtaa sen oikeassa yhteydessä oikeaan aikaan ja saa tehdä sen ilman muiden puuttumista asiaan.

Petersonin mukaan myös ihmiset elävät hierarkioissa, mutta niiden järjestys on erilainen kuin hummerien, koska ihmisillä on tahto - he voivat muuttaa maailmaa ympärillään.

Peterson toteaa, ettei hän aio kertoa ihmisille, mitä tehdä, vaan miten ajatella. Hän opettaa tietoisuutta itsestä ja ympäristöstä, minkä hän uskoo johtavan ihmiset aidon onnellisuuden tilaan.

Kirjailijan pääsanoma kirjassa on yksinkertaisesti tämä: "Yritä parhaasi mukaan olla hyveellinen".

Psykologina Peterson uskoo, että pyrkimys hyveellisyyteen (toisin kuin onnellisuuteen) on paras tapa elää elämäänsä. Hyveellisyys tarkoittaa olla hyvä, ja tässä tapauksessa "hyvä" tarkoittaa sitä, että kohdellaan muita ihmisiä hyvin - ei hakata tai satuteta heitä.

Myöhemmin kirjassa hän kuitenkin toteaa selvästi: "Älä häiritse lapsia, kun he rullalautailevat". Peterson ei siis selvästikään kannata paluuta entisaikojen puritaanisiin arvoihin - hyveellisyys tarkoittaisi siinä tapauksessa sitä, ettei rullalaudalla keikisteltäisi.

Lisäksi Peterson sanoo myös: "Silitä kissaa, kun kohtaat sellaisen kadulla", mikä on toinen esimerkki hänen provokatiivisesta tyylistään.

Tämä repliikki kuvaa hänen kantaansa "kulttuurisodassa". Peterson on selvästi konservatiivien puolella ja sanoo, että elämässä on "säännöt", ja jos niitä noudattaa, asiat sujuvat hyvin.

Kenelle 12 Elämänohjetta sopii luettavaksi?

Peterson on kliininen psykologi, joka opettaa Toronton yliopistossa, minkä vuoksi hän puhuu käyttäytymisestä psykologian asiantuntijan näkökulmasta.

Kuka tahansa, joka on etsinyt neuvoja siihen, miten elää, voi hyötyä tämän kirjan lukemisesta.

Tarinan loppu on jokaisella lukijalla hieman erilainen. Kirjan sanoma ei ole se, että on olemassa jokin yleismaailmallinen laki, joka sanelee, miten sinun pitäisi elää elämääsi. Pikemminkin Petersonin viesti on, että jos elät hyvin, elämästäsi tulee hyvää.

Kirja opettaa ihmisille, että maailma voi olla vaikea paikka, mutta kun löytää oikeat syyt, niin se on myös elämisen arvoinen. Se rohkaisee lukijoita kasvamaan ihmisinä ja kehittämään tietoisuuttaan, mikä johtaa täyteläisempään ja mielekkäämpään elämään.
Tutustu kirjaan

Vaikka Petersonin sanoma on rohkaiseva, hänen kirjansa ei välttämättä tarjoa ratkaisuja ihmisten kohtaamiin ongelmiin.

Peterson ei esimerkiksi käsittele sitä, miten onnellisuus löydetään, eikä määrittele tiettyä polkua, jota pitkin elämässä pitäisi kulkea sen saavuttamiseksi. 

Hän on enemmänkin kiinnostunut tarjoamaan lukijoilleen asennemuutoksen, jonka avulla he voivat selviytyä paremmin reaalimaailman ongelmista menettämättä itsetuntoaan.

Jordan-Petersonin-12-Elämänohjetta.
Ilmainenkokeilu.fi on suomalainen internetsivusto, jonka tavoitteena on kerätä kaikki ilmaiset kokeilujaksot, tarjoukset ja alennuskoodit yhteen paikkaan.
Löydä kaikki tarjoukset sekä kokeilujaksot helposti ja nopeasti!
Palautteet ja yhteydenotot
info@ilmainenkokeilu.fi
arrow-right